‘Οσο πλησιάζουμε σε εκλογές ακούμε όλο και περισσότερο τον ισχυρισμό για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Ο ισχυρισμός αυτός αν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. θα σήμαινε την πλήρη απουσία επιτήρησης/ελέγχου και την ελευθερία από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτικές παροχών και επιστροφή στην προ του 2010 κατάσταση.

Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο πρόκειται να λήξει είναι το πρόγραμμα δανεισμού το οποίο συνήψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015.

Θα συνεχίσει δηλαδή να υπάρχει οικονομική επιτήρηση,  η οποία θα είναι πιο έντονη αυτό αυτή της Πορτογαλίας και της Κύπρου,  λόγω τον έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων τα οποία παραμένουν και μετά την λήξη του προγράμματος όπως επίσης και της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς Αγορές.

Εκτός αυτού οι δεσμεύσεις της χώρας σε ό,τι αφορά συμπεφωνημένα ή ψηφισμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο έως το 2022. Το μόνο θετικό το οποίο βγήκε από το χθεσινό Eurogroup είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής  των τόκων

Αυτό το οποίο θα αλλάξει από τον Αύγουστο και έπειτα είναι η χρηματοδότηση η οποία τελειώνει με το τέλος του προγράμματος στήριξης. Αυτό που μένει είναι νομοθετημένες περικοπές και εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν .