«Όποιος κυβερνά μόνο με δύναμη χωρίς ηθικό κύρος δεν μπορεί να κυβερνήσει» Αυτό ακριβώς συμβαίνει με κάποιους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι τις ημέρες τις τραγωδίας αδιαφορούσαν για την καταστροφή που συνέβαινε στις περιοχές της αρμοδιότητας τους, Κάθε νομιμοποίηση έχει σχεδόν χαθεί, απουσίαζε η κυβέρνηση, δήμαρχοι  περιφερειάρχης….

Μη επαρκής συντονισμός, απουσία σχεδίου εκκένωσης, και αδιαφορία του περιφερειακού επιπέδου αυτοδιοίκησης επιδείνωσαν περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση .  Οι συχνές πυρκαγιές  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην χώρα μας θα έπρεπε να έχουν πείσει την ιθύνοντες για την αναγκαιότητα καλύτερης οργάνωσης. Δυστυχώς ενώ κάθε καλοκαίρι έχουμε πυρκαγιές  και κάθε φορά επισημαίνεται η ανάγκη οργάνωσης για αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών αυτό ποτέ δε συμβαίνει…

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες  όπως οι ΗΠΑ υπήρξε αποτελεσματική οργάνωση της εκκένωσης από κρατικούς φορείς και χάρη σε αυτήν δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αντιθέτως στην δική μας περίπτωση το κράτος φάνηκε απελπιστικά δυσκίνητο βασιζόμενο  στους τοπικούς άρχοντες και στην δράση των πολιτών.

Και η κυβέρνηση όμως αφού υποτίμησε επί μισή ημέρα την σημασία των γεγονότων ενημερώθηκε δια του πρωθυπουργού γύρω στα μεσάνυχτα ενώ  μέχρι τότε τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια του διαδικτύου έβλεπαν αντικυβερνητικό δάκτυλο στην καταστροφή και σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή κατά την οποία ο Υπουργός Άμυνας «επιθεωρούσε» με ελικόπτερο τις καμένες περιοχές.

Σε αντίθεση με τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού αξιοθαύμαστη ήταν η προσπάθεια των πυροσβεστών όπως και  η αντίδραση των συμπολιτών μας. Μικροί και μεγάλοι με τις προσφορές τους σε τρόφιμα και φάρμακα προσπαθούν με αυταπάρνηση να καλύψουν το de facto έλλειμμα του κρατικού μηχανισμού.

Πριν λίγη ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων τα οποία φυσικά δεν αρκούν για να απαλύνουν τον πόνο για την απώλεια ζωών και περιουσίας και το κυριότερο… είναι δράσεις κατόπιν εορτής…