Δεδομένης την κομματοκεντρικής συγκρότησης του πολιτικού μας συστήματος, και την ευχέρεια τοποθέτησης κομμάτων η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση είναι μια διαδικασία χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
Read more: Πού χρησίμευσε η πρόταση δυσπιστίας;Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών εφ όλης της ύλης μέσα στο κοινοβούλιο, έχει τη συμβολική αλλά και την ουσιαστική πολιτική της σημασία, χρήσιμη θα ήταν μια τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής που να προβλέπει μια τέτοιου είδους διαδικασία ανά τακτά διαστήματα.
Η παρούσα πρόταση δυσπιστίας είναι κενή ουσίας καθώς η χώρα θα έχει εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες και είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει αρραγής.
Εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υποβολή πρότασης δυσπιστίας ήταν μία σαφώς λανθασμένη τακτική κίνηση. Με έναν στενό πολιτικό του συνεργάτη, σημαίνον στέλεχος και πρώην υπουργό του υπόδικο, με στοιχεία για διαπλοκή του κόμματος του με επιχειρηματικά συμφέροντα, με τη δίκη για την τραγική διαχείριση από της φονικής πυρκαγιάς στο Ματι, σε πλήρη εξέλιξη ,το πολιτικό κλίμα μοιάζει αρνητικό για μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Γιατί όμως κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας; Κατ’ αρχάς η πρωτοβουλία αυτή εμφανίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απόντος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ως τον αναμφισβήτητο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Επιπλέον,παγιώνει την θέση του εντός του κόμματος του μετά την επερχόμενη διπλή, όπως φαίνεται, ήττα.
Βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η ελάσσων αντιπολίτευση. Σε αυτής το έλλειμμα στοχεύει και αποπειράται συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πολιτικό χώρο πέραν του Κέντρου γύρω από την δική του ηγεμονία.
Ειδικότερος στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ και η εκλογική καθίζησή του. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση, αφού εξ’ ορισμού πρέπει να συνταχθεί υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ενώ σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολη η πολιτική του διμέτωπου αγώνα εναντίον κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και η υποβολή εναλλακτικού αφηγήματος . Κατά την τακτικιστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο ως ελάσσων ώστε ο ίδιος να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη , κλείνοντας κάθε δρόμο βιώσιμης συνεργασίας του με τη ΝΔ.
Από μεριάς της κυβερνήσεως, η πρόταση δυσπιστίας θεωρήθηκε μία ευκαιρία παρουσίασης του κυβερνητικού έργου στους πολίτες και σύγκρισής του με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι και για δύο μεγάλα κόμματα η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα πρελούδιο της προεκλογικής μάχης,
Πρόσφατα σχόλια