Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα , το  αναμενόμενο «βελούδινο διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ και διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα έπρεπε να αναλύονται ανεξάρτητα από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό για τους εξής λόγους.

Κατ’ αρχάς, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών είναι η μόνη πολιτικά ωφέλιμη διαθέσιμη επιλογή για τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, με το βλέμμα πάντα στις μετεκλογικές εξελίξεις κα την πολιτική επιβίωση, βασική επιδίωξη είναι το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο «θυσιάζοντας»  ακόμα και τον ακροδεξιό εταίρο και σύντροφό του, ο οποίος για πολλά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου αποτελεί κόκκινο πανί.  Επιχειρείται επιπλέον να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο εναλλακτικός, προοδευτικός πόλος , όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής,  ο οποίος « ανθίσταται στον νεοφιλελευθερισμό» και με περίσσεια λαϊκισμού χτίζεται σταδιακά το προφίλ του» μεταρρυθμιστή πολιτικού» που δεν υπολογίζει συγκρούσεις και πολιτικό κόστος  με μοναδικό σκοπό την επίλυση χρονιζόντων πολιτικών εκκρεμοτήτων χάριν του εθνικού συμφέροντος.

Σε ο,τι αφορά στο σκέλος των ΑΝΕΛ, μπορεί να ειπωθεί ότι το όφελος είναι αρκετά περιορισμένο. Περιορίζεται σαφώς  στην συνέχιση της εκλογικής και κοινοβουλευτικής τους παρουσίας με την υιοθέτηση του υπερπατριωτικού ρόλου σε αυτή την κακοστημένη παράσταση καθώς η άσκηση της διακυβέρνησης και αλλεπάλληλες κυβιστήσεις  του πρώην υπουργού Άμυνας έχει δημοσκοπικά σχεδόν εξαφανίσει το συγκεκριμένο κόμμα και εξαερώσει, την όποια, πολιτική αξιοπιστία μπορεί να είχε. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται ότι τελικός στόχος αυτού του «διαζυγίου» είναι ουσιαστικά η ΝΔ και το πλήγμα στην δυνατότητα μετεκλογικής διακυβέρνησης,