Από τα αποτελέσματα των εκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατέστη σαφές ότι στην μετανεωτερικότητα οι παράγοντες που καθορίζουν την πολιτική έχουν αλλάξει. Η εικόνα, οι συμβολισμοί και η διαχείρισή τους καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα γραφειοκρατικών δομών έχει παραμείνει στην νεωτερική περίοδο ενώ η ουσία των πολιτικών ταυτοτήτων έχει αλλάξει και ρευστοποιηθεί και η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία μεταβάλλει τα δεδομένα.

Η κ. Αχτσιόγλου, εκπρόσωπος της κομματικής δομής με κυβερνητική εμπειρία παρουσιαζόταν  ως η πιθανότερη διαδοχος του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Ενώ έχει την υποδομή και τις ικανότητες να διεκδικήσει την αρχηγία η μέχρι στιγμής «στεγνή» προεκλογική καμπάνια της στερεί ερείσματα στους πολίτες. Επιπροσθέτως δεν διαθέτει ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα όπως διαθέτει επί παραδείγματι ο κ. Τσακαλώτος.

Αντιθέτως, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να έχει το χάρισμα της επικοινωνίας ενώ οι πολιτικές του θέσεις αν όχι ανύπαρκτες είναι ,τουλάχιστον, ανεδαφικές. Άγνωστης πολιτικής ουσίας με ασαφές περιεχόμενο πορεύεται στην πολιτική με όρους marketing συνεπικουρούμενος και από διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές.

Προϊόν της μεταπολιτικής ο ίδιος, χειρίζεται με δεξιοτεχνία την εικόνα του αποφεύγοντας να θέσει ουσιώδη πολιτικά ζητήματα στο τραπέζι της αντιπαράθεσης αλλάζοντας την ατζέντα της εκλογικής αναμέτρησης. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η προσέλευση ψηφοφόρων ευνόησε την υποψηφιότητά του.

Παράδοξο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης αντιπροσωπεύει ό,τι αντιμαχόταν η Αριστερά κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Αστός, εφοπλιστής, μη διαθέτων τα «στερεοτυπικά» χαρακτηριστικά στελέχους αριστερού κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα θα αποκτήσει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε άνοιγμα προς την κεντροαριστερά διατηρώντας τα “κλειστά” γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά του παραμένοντας ένα κόμμα στελεχών. Αν ο κ. Κασσελάκης εκλεγεί είναι άγνωστη μέχρι στιγμής, δεδομένης και της απουσίας πολιτικού λόγου του ιδίου, η πορεία που θα χαράξει το κόμμα. Είναι αμφίβολο όμως το αν θα παραμένει, έστω και θεωρητικώς, “αριστερό”, υπό την έννοια της κοινωνικής αλλαγής που υποστήριζε ιστορικά η ευρύτερη Αριστερά.

Αν εκλεγεί η κ. Αχτσιόγλου θα είναι δύσκολη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την θέση του αξιόπιστου διεκδικητή της εξουσίας καθώς είναι πιθανόν να έχει έντονη επιρροή στις αποφάσεις της η κομματική γραφειοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ωφέλιμη για την δημοκρατία μας η συμμετοχή των πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία. Ευκταίο είναι η αντιπολίτευση που θα ασκείται στο εξής να είναι ορθολογική, τεκμηριωμένη και με γνώση της θέσης της χώρας και των προτεραιοτήτων της καθώς αυτό ωφελεί εν γένει τη Χώρα, τη Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και εν τέλει τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να ακούν ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι συνθηματολογία.