Οι τουρκικές εκλογές παρόλο που κάποιοι τις θεωρούν χρονικό σημείο μετά από το οποίο θα μειωθεί η ένταση προς τα ανατολικά, δεδομένης της συνήθειας  της Τουρκίας να προωθεί τα εσωτερικά της προβλήματα η πολιτική ηγεσία της χώρας μας δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει. Μετά την απόκτηση της απόλυτης εξουσίας που επιθυμούσε ο Ερντογάν ,μετά και την απάλειψη των όποιων θεσμικών αντιβάρων είχαν απομείνει ,μπορεί να αφοσιωθεί στην αναβάθμιση της διεθνούς ισχύος της χώρας του και την μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας διαθέτει τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα σχετιζόμενα με την γεωπολιτική της σχέσητα οποία εάν εκμεταλλευτεί θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι του ατίθασου γείτονα.

Κατ’ αρχάς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα του σκληρού της πυρήνα γεγονός που της προσδίδει επιπλέον κύρος στο διεθνές σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έκανε αίτηση εισόδου στην τότε ΕΟΚ το1987 χωρίς να έχει μέχρι τώρα επιτύχει την ένταξη. Ένταξη η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο με την αυταρχική-δικτατορική διολίσθηση των τελευταίων ετών. Ο Ερντογάν δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στην ένταξη στην Ευρώπη καθώς αυτή θα σήμαινε την οριστική αποκοπή από την ισλαμική παράδοση την οποία ο ίδιος ασπάζεται και θέλει να καταστήσει κυρίαρχη στην Τουρκία. Επίσης η  ένταξη είναι βασικό αίτημα του κεμαλικού κατεστημένου το οποίο ο  ίδιος εχθρεύεται.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας οι οποίοι είναι από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής  διαχρονικά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν υπολογιστούν οι κλυδωνισμοί στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 2016.

Η παραδοσιακή φιλική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας-εντός πάντα του πλαισίου που υπαγορεύει η ένταξη της χώρας στην Δύση και των ρωσικών στρατηγικών επιλογών-.

Και τέλος, η φιλική σχέση που έχει καλλιεργηθεί, τουλάχιστον από την δεκαετία του 1950, με τον αραβικό κόσμο η οποία παρέχει μια αυξημένη αίσθηση ασφάλειας ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο της έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας.