Η Κωνσταντινούπολη με τον συμβολικό και πολιτικό ρόλο που κατέχει έχει μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό στην γείτονα. Καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και το ένα τρίτο της οικονομίας της η πληθώρα πόρων και η διαχείρισής τους καθιστά τον Ιμάμογλου τον σημαντικότερο αντίπαλο του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Αυτό τον υποχρεώνει να προβεί σε τακτικιστικές κινήσεις ώστε να διασφαλίσει την νίκη του στις μελλοντικές εκλογές Κατ’αρχάς, υποχρεώνεται να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού με την συνταγματική αναθεώρηση, δεύτερον, είναι αμφίβολο αν θα τηρήσει την εκπεφρασμένη απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική δεδομένης της δυναμικής του αντιπάλου του.

Στα καθ’ ηµάς, οι διμερείς σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν δεν αναμένεται να μεταβληθούν από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Καίριο ρόλο έχει η πορεία και η διακύμανση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ,σχετικώς, ήπιο κλίμα συμφέρει και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένων των πολλαπλών εστιών συγκρούσεων στην περιοχή όσο και τον ίδιο τον Ερντογάν. Συνεπώς η Ελλάδα επωφελείται από αυτό το μεταβατικό διάστημα έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν για να εκκινήσουν σοβαρές διαβουλεύσεις για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες. Στο διάστημα αυτό η χώρα μας μπορεί να ισχυροποιήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο και την αποτρεπτική της δυνατότητα και να εκμεταλλευθεί την ρευστότητα που προκαλεί η επαμφοτερίζουσα στάση της γείτονος.

Μία πιθανή νίκη Τραμπ η οποία θα σημάνει διεύρυνση της αμερικανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι πιθανόν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τα περιθώρια κινήσεων της Ελλάδας.

Το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας με την ενεργητική εξωτερική πολιτική της απέδειξε τον καίριο και κομβικό ρόλο που έχει στην περιοχή καθώς και την ήπια ισχύ της,”soft power” έναντι των ανιστόρητων αναθεωρητισμών της Τουρκίας.