Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής δικαιολογημένα προκάλεσε απογοήτευση με την απουσία μέτρων. Δημιουργήθηκε όμως η ελπίδα ότι κάτι ίσως θα άλλαζε ιδιαιτέρως αν λάβουμε υπ’ όψιν  μας την στάση της Γαλλίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρόλη την προσμονή της κυβέρνησης και των πολιτών σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ αυτές και αυτή την φορά απουσίαζαν από το τελικό κείμενο.

Οι λόγοι μπορούν να ταξινομηθούν ως ακολούθως σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς.

Κατ’αρχάς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χωρες με προεξάρχουσα την Γερμανία έχουν οικονομικά συμφέροντα και επενδύσεις στην Τουρκία τα οποία δεν προτίθενται να διακινδυνεύσουν  χάριν της Ελλάδας.

Δεύτερον, κρίσιμο ρόλο παίζει το προσφυγικό ζήτημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες της Γερμανίας περιλαμβανομένης θεωρούν την Τουρκία πολύτιμη σύμμαχο σε αυτό το πεδίο καθώς η τελευταία έχει στο έδαφος της εκατομμύρια μεταναστών οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των συζητήσεων ήταν ένα κείμενο το οποίο πόρρω απείχε των στόχων που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Λογικό επόμενο των ανωτέρω είναι λοιπόν να συνεχίσει και να εντείνει η Τουρκία τις θρασύτατες προκλήσεις της.

Η αναιμική αυτή αντίδραση δεν θα έπρεπε να προκαλέσει κάποια έκπληξη. Η Ευρώπη στερείται εξωτερικής πολιτικής και λειτουργεί πρακτικά και ουσιαστικά ως ένας ακόμη διακυβερνητικός συνασπισμός κρατών. Μόνο μία εντονότερη ενοποίηση θα μπορούσε ,δυνητικά, να έχει θετική έκβαση για εμάς. Μέχρι τώρα έχουμε 27 κράτη με 27 διαφορετικές ατζέντες και πολιτικές.

Ο μόνος πρακτικός τρόπος να περιορισθεί η τουρκική προκλητικότητα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Τουρκία βασικό παράγοντα της Δύσης για μία σειρά λόγων. Επιπλέον, είναι μόνη χώρα η οποία μπορεί να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία και αμυντική βιομηχανία καθώς και την προσωπική εξουσία του τούρκου προέδρου.

Αυτό που θα πρέπει να υπολογίσει το πολιτικό προσωπικό μας είναι η επιθυμία των ΉΠΑ που είναι να κρατήσει την Τουρκία στη Δύση.  Αν η τελευταία αποσπασθεί από τον δυτικό κόσμο και ακολουθήσει άλλον δρόμο το βέβαιο είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες θα κλιμακωθούν περαιτέρω.