Όσο πλησιάζουν οι εκλογές  γινόμαστε μάρτυρες θεσμικών και πολιτικών πυροτεχνημάτων με σκοπό την όσο γίνεται μεγαλύτερη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος.

‘Ένα από τα πιο ισχυρά είναι και η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία περί συνταγματικής αναθεώρησης. Και αυτό για δύο κυρίως λόγους

Αφενός γιατί ο πραγματικός στόχος δεν είναι η αναθεώρηση. Ο μοναδικός στόχος είναι η διαμόρφωση ευνοϊκού πολιτικού μεταβάλλοντος σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, και δυνατότητας ελέγχου του πολιτικού σκηνικού. Πιο συγκεκριμένα, το να ξεκινήσει αναθεωρητική διαδικασία τώρα, με βάσιμη την πιθανότητα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, ενέχει ο κίνδυνος να ναυαγήσει και να χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης για άλλα πέντε χρόνια και επιπλέον θα δώσει το δικαίωμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλούν την αντιπολίτευση ως υπεύθυνη για την αποτυχία του αναθεωρητικού εγχειρήματος.

Αφετέρου η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις γενικές εκλογές και στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει ως στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την γνήσια αποτύπωση της λαϊκής θέλησης αλλά την δημιουργία κλίματος εντάσεων και πολιτικής αστάθειας η οποία θα καταστήσει κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ο,τι αφορά στις  προτάσεις για την καθιέρωση διενέργειας δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία για ΕΘΝΙΚΟ θέμα και η υποχρέωση του εκάστοτε Πρωθυπουργού να είναι εκλεγμένος βουλευτής εντάσσονται στον αστερισμό του ισοπεδωτικού λαϊκισμού και της προσπάθειας να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τώρα ως ένα ριζοσπαστικό κόμμα που «μάχεται» ,όπως ισχυρίζονται μέχρι και σήμερα στελέχη του, εναντίον του παλαιού πολιτικού συστήματος και της πολιτικομιντιακής ολιγαρχίας «που μας έφτασε ως εδώ»