Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν εν πολλοίς αναπάντεχα. Ο ενθουσιασμός και η βεβαιότητα νίκης πολλών μετετράπη σε απορία για την ήττα. Για πρώτη φορά από το 2019 υπάρχει μία μεταβολή σκηνικού

Η ΝΔ κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό από τις ευρωεκλογές του 2019  Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, και ιδιαιτέρως σε αυτές του καλοκαιριού πέτυχε ευρεία νίκη. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούσε σε όλες τις βαθμίδες τις αυτοδιοίκησης και σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική επικράτησή της είχε δημιουργηθεί μία κατάσταση “ενάμιση κόμματος” Είναι προφανές ότι κοινωνία θέλησε να λειτουργήσει παρεμβατικά αναδιατάσσοντας το πολιτικό τοπίο στο τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στο τμήμα των ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς φαίνεται να επιθυμεί σύγκλιση μεταξύ των δύο αριστερόστροφων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις προσπάθειες για ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα αυτό παραμένει ένα κλειστό, γραφειοκρατικό κόμμα στελεχών χωρίς διάχυση στην κοινωνία. Προς επίρρωσιν αυτού, οι εκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες που δεν ανήκαν στην κυβερνητική παράταξη δεν ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεμονία της ΝΔ δεν εκπορευόταν τόσο από την κοινωνική αποδοχή προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όσο από την ανυπαρξία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης με προγραμματικό λόγο και πραγματισμό και την κούραση από την αμετροέπεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στις περιοχές όπου υπήρξαν καταστροφές όπως η Θράκη και Θεσσαλία ή υπάρχουν προβλήματα όπως στο Βόρειο Αιγαίο, εν τέλει υπήρξε σαφής πολιτική αποδοκιμασία. Αυτό φανερώνει τη μη ύπαρξη, και ορθώς, περιόδου χάριτος για το πολιτικό σύστημα συνολικά και για την κυβέρνηση ειδικότερα.

Η επικράτηση στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποψηφίων προερχόμενων από την κεντροαριστερά έχει υψηλής σημασίας συμβολισμό για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η μεν ΝΔ καλείται να αναπροσαρμόσει πολιτικές και στρατηγική, η δε αντιπολίτευση ελπίζει(;) ότι θα κατορθώσει να ανασυνταχθεί εν συνόλω.

Τέλος φαίνεται ότι οι συμπράξεις στην Αντιπολίτευση ήταν μάλλον ευκαιριακές , συνεπώς είναι σαθροί οι ισχυρισμοί ότι θα ωφελήσει τα δύο κόμματα ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενιαία έκφρασή τους μακροπρόθεσμα. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα την κατάσταση και εμμένει στην αυτόνομη πορεία των δύο κομμάτων παρότι εκμεταλλεύτηκε την πολιτική της στήριξης υποψηφίων του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί ότι αρχίζει η μητέρα των μαχών για την επικράτηση στην κεντροαριστερά

Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση παρά τις όποιες πολιτικές και εκλογικές επιτυχίες της κατά την προηγούμενη τετραετία είναι ωφέλιμη η αλλαγή στρατηγικής και πολιτικών καθώς το 41% των εκλογών δεν προκαθορίζει το αποτέλεσμα των επόμενων αναμετρήσεων.